Начало

Новини

Разрушаване на общоприети митове за сърдечните заболявания


Дата: 2021-09-28 16:59


 Сърцето ни е един от най-важните органи, тъй като доставя кислород и хранителни вещества до клетките ни, а също така премахва отпадъчните продукти. Всеки признак на сърдечен проблем трябва да се приема сериозно, тъй като е свързан с вашето дълголетие и оцеляване. Важно е да се храните правилно, да спортувате, да стоите настрана от пушенето и алкохола и да избягвате нездравословна храна, за да избегнете сърдечни заболявания.

 

Сърдечно-съдовите заболявания (ССЗ) са група нарушения на сърцето и кръвоносните съдове, които включват коронарна болест на сърцето, мозъчно-съдова болест и други състояния. Повече от четири от пет смъртни случая от ССЗ се дължат на инфаркти и инсулти, а една трета от тези смъртни случаи настъпват преждевременно при хора под 70-годишна възраст, според Световната здравна организация (СЗО).

 

Всяка година Световният ден на сърцето се отбелязва на 29 септември, за да има по-голяма осведоменост относно сърдечно-съдовите заболявания и да се намали глобалната тежест, свързана с тях.

 

Здравето на сърцето придоби значение в ерата на COVID-19, тъй като има нарастваща тенденция на внезапни инфаркти и дори хора на възраст между 40-50 години са засегнати от него. Неправилният начин на живот, нездравословното хранене, тютюнопушенето или фамилната предразположеност могат да допринесат за нарастващите сърдечни проблеми при младите хора. Крайно време е да приемем здравословен начин на живот, за да сме сигурни, че сърцето ни не страда по никакъв начин.

 

Много хора смятат, че сърдечните заболявания засягат само възрастни хора или хора над 50 години, но истината е, че те внезапно могат да се появят по всяко време - от детството до началото на 20-тата ви година.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

По повод Световния ден на сърцето 2021 г., цитирайки водещи лекари, ще разрушим някои често срещани митове около сърдечните заболявания.

 

 

 

Мит 1: Младите хора не трябва да се тревожат за сърдечни заболявания. Сърдечните заболявания засягат хора на възраст над 50 години.

 

Факт: Сърдечните заболявания в днешно време не се влияят само от възрастта. Те се случват и при млади хора. Още в детството и юношеството плаката може да започне да се натрупва в артериите и по -късно да доведе до запушване на артериите. Затлъстяването, захарният диабет тип 2 са няколко фактора, които могат да причинят сърдечни заболявания дори при хора на млада и средна възраст.

 

Мит 2: Аз съм млад. Мога да ям нездравословна храна. Не се нуждая от упражнения, тъй като съм напълно годен.

 

Факт: нездравословната храна и неактивният начин на живот са опасни за младите хора. Младежите трябва да знаят, че начина, по който живеят сега, определено ще повлияе на риска от сърдечно-съдови заболявания по-късно в живота им.

 

Мит 3: Имам диабет, но той е под контрол, така че не може да засегне сърцето ми.

 

Факт: Приемането на лекарства за диабет и поддържането им под контрол може да помогне за намаляване на риска от сърдечни заболявания. Но получаването на диабет веднъж означава, че винаги сте с повишен риск от сърдечни заболявания. Простата причина за това е, че рисковите фактори, които допринасят за диабета, също правят човек по-вероятно да развие сърдечно заболяване. Някои често срещани рискови фактори включват високо кръвно налягане, наднормено тегло и затлъстяване, физическа неактивност и пушене.

 

Мит 4: Високият холестерол не се случва в млада възраст. Трябва поне да съм на средна възраст, за да проверя нивата на холестерола.

 

Факт: Препоръчва се да проверявате холестерола си на всеки 5 години, започвайки от 20-годишна възраст. Добра идея е да започнете да правите тест за холестерол дори по -рано, ако семейството ви има анамнеза за сърдечно заболяване. Децата в тези семейства могат да имат високи нива на холестерол, което ги излага на повишен риск от развитие на сърдечни заболявания като възрастни.

 

Мит 5: Не мога да направя нищо, за да се предпазя от сърдечно заболяване, защото то протича в семейството ми и имаме дълга фамилна история на сърдечни заболявания.

 

Факт: Вярно е, че хората с фамилната обремененост за сърдечни заболявания винаги са изложени на по-висок риск от развитие на сърдечни проблеми, но все пак чрез избора на здравословен начин на живот те могат значително да намалят този риск и да се предпазят от сърдечни заболявания за цял живот. Активният начин на живот, контролиране на холестерола, контролирано кръвно налягане, добре контролирана кръвна захар, отказване от тютюнопушенето и поддържане на здравословно тегло са някои от факторите, които могат да предотвратят човек от сърдечни заболявания, дори ако той/тя има забележителна фамилна анамнеза за сърдечно-съдови заболявания.

Автор: "БАЗП"  Източник: "БАЗП"

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 5033

Партньори