Проучванията на храненето на населението в РБългария през последните 15 години разкриха отрицателни характеристики и тенденции, които могат да бъдат свързани със здравето на населението:
- Висока консумация общо на мазнини, както на тези от животински произход, така и на растителни мазнини;
- Висока консумация на тлъсти меса и колбаси;
- Ниска консумация на риба;
- Консумация предимно на високомаслени млека, значително намаляване приема на кисело мляко - традиционна здравословна храна за населението в България;
- Нисък прием на сурови плодове и зеленчуци през зимата и пролетта;
- Ниска консумация на пълнозърнест хляб и други пълнозърнести продукти;
- Тенденция за увеличаване консумацията на захар, захарни и следкарски изделия, безалкохолни напитки, съдържащи захар;
- Висока употреба на готварска сол (2-3 пъти над препоръчителните стойности);
- Висока консумация на алкохол при някои групи от населението;
- Нисък прием на редица витамини (фолат, витамин В1 и В2, витамин С) и минерални вещества (желязо, цинк, калций, магнезий).
Безопасността на храната е също много важна за здравето. Всяка година много хора в България страдат от хранителни инфекции и интоксикации, свързани с микробиологично замърсяване на храните, дължащо се на неспазване на хигиенните изисквания при приготвяне и съхраняване на храните.
Положителни промени в храненето, намаляване на свръхтеглото и затлъстяването и увеличаване на физическата активност могат да подобрят здравето във всеки период от живота.
Вие можете съществено да допринесете за Вашето здраве, като спазвате следните
12 препоръки за здравословно хранене
1. Консумирайте пълноценна и разнообразна храна. Хранете се редовно и с удоволствие в приятна атмосфера, отделяйте достатъчно време за хранене.
2. Консумирайте зърнени храни като важен източник на енергия. Предпочитайте пълнозърнест хляб и други пълнозърнести продукти.
3. Ежедневно консумирайте над 400 грама разнообразни зеленчуци и плодове, за предпочитане сурови.
4. Предпочитайте мляко и млечни продукти с ниско съдържание на мазнини и сол.
5. Избирайте постни меса, замествайте често месото и месните продукти с риба, птиче месо или бобови храни.
6. Ограничавайте общо приема на мазнини, особено на животинските. При готвене замествайте животинските мазнини с растителни масла.
7. Ограничавайте приема на захар, захарни и сладкарски продукти, избягвайте консумацията на газирани напитки, съдържащи захар.
8. Намалете употребата на сол и консумацията на солени храни.
9. Ако консумирате алкохолни напитки, приемайте ги в умерени количества.
10. Поддържайте здравословно тегло и бъдете физически активни всеки ден.
11. Приемайте ежедневно достатъчно вода.
12. Приготвяйте и съхранявайте храната по начин, осигуряващ нейното качество и безопасност.
За да бъде Вашето хранене здравословно е необходимо да спазвате всички препоръки, а не само някои от тях!
Коментари