Черния дроб е лаборатория, от чиято дейност зависи нашето здравословно състояние – той пречиства кръвта, извлича токсините, като някои унищожава, други складира, убива вируси и микроби, влияе на хормоналните нива в организма и много други.
Като една от най-благотворните храни за черния ни дроб са прясно изцедените сокове, най-вече от моркови, ябълка (особено зелена и кисела), цвекло, лимон, спанак, зеле, черна ряпа, листа от глухарче. Приемани на гладно в по-големи количества тези сокове буквално го измиват. Те са лесни за обработка, не се хаби излишна енергия, а в същото време се доставят максимум полезни вещества. Комбинации от тези сокове са още по-благотворни. Най-известните и лечебни такива (по системата на Норман Уокър) са:
- моркови и цвекло
- моркови, ябълки и цвекло
- моркови и спанак
- моркови, целина, магданоз
- моркови, цвекло, краставица
- ябълки и цвекло
- моркови и зеле
Това са едни от многото варианти – всички те са много вкусни и приятни на пиене. Просто правете сокове, всякакви фрешове по всяко време – те ви лекуват, доставят ви приятни емоции и ви изпълват с енергия почти мигновено.
Друга страхотна храна за черния дроб са всички плодове и зеленчуци. Също са лесни за обработка и също извършват чудеса, докато ги похапваме с наслада. Те съдържат широк спектър от полезни вещества, които участват и помагат за правилното протичане на чернодробните функции. Ако е от съществено значение оздравяването на вашия черен дроб, трябва да избирате предимно плодове и зеленчуци, отглеждани природосъобразно – без пестициди, изкуствени торове, химикали и в чист район. Към тази категория са био или органик храните. Това е важно, защото всичките тези химикали и токсини попадат най-напред в черния дроб и така ние му утежняваме състоянието и го затормозяваме още повече. Зеленчуците по-горе, изброени за направата на сок, са също така полезни да ги консумираме цели. Хапвайте си повече и листа от глухарчета, домати, черна ряпа, чесън.
Има една група храни, които много помагат в процеса на детоксикация, извършвана от нашия дроб. Това са храните богати на сяра. Молекулата на сярата е основната единици, с помощта на която черния дроб детоксикира широк спектър от лекарства, токсини, пестициди и др. Към тази група спадат чесън, лук, зеле, броколи, карфиол, брюкселско зеле и други от групата на зелето. Естествено те имат благотворно въздействие предимно, когато ги консумираме сурови. Полезните вещества намаляват и умират с термичната обработка.
Също ще споменем и някои подправки, подпомагащи имунните функции на черния дроб. Това са канелата и куркумата.
Студено пресования зехтин и въобще студено пресованите масла (тиквено, сусамово, ленено, конопено …) оказват изключително благотворно въздействие върху дробчето. Овкусявайте щедро салатите си, пийте сутрин на гладно по 1-2 супени лъжици, може и да добавите малко лимонов сок към това чудотворно сутришно питие.
Всички пчелни продукти влияят изключително благотворно – мед, цветен прашец, пчелно млечице и прополис. Консумирайте без притеснения.
А ето и враговете на черния дроб, а и на целия организъм.
Коментари