Начало

Храни и добавки

Годжи бери - "червените диаманти"


Дата: 2014-03-24 19:45


Една от тайните на азиатското дълголетие идва от Тибетските Хималаи и Северен Китай – Годжи Бери. У нас тези малки червеникави плодчета придобиват все по-голяма популярност макар и по цял свят да са ценени доста по-отдавна.

Годжи Бери или лиций е плодът на Lycium Barbarum или Lycium Chinense. Представлява азиатско растение от семейство Solanacea. Названието „годжи“ идва от китайското (gouqizi). Още в древен Китай Годжи Бери е високо ценено и употребявано в традиционната медицина заради ценните си съставки и свойства върху човешкото здраве.

Освен като лиции, тези полезни плодчета са известни като мерджан. Характеризират се със сладникав вкус и неутрален характер. Най-качествените плодове идват от тибетските Хималаи и в северен Китай. Отглеждането и разпространението на Годжи Бери отдавна е превърнато в индустрия, защото е сигурно, че плодовете на лиция лекуват и предпазват от редица клинични състояния и болести. Това е и причината да намира все по-големи почитатели по цял свят.

Смята се, че Годжи Бери се добива от над 600 години в Нинксия, в близост до плодородните земи на Жълта река. Именно тук растат най-качествените в цял Китай лиций заради което са титулувани „червените диаманти”. И до ден днешен традиционните китайските лечители използват плодовете от този регион с целебна цел. В района на Жълтата река лиций е дълбоко залегнал в традицията и културата на местните. В чест на плодчетата-чудо ежегодно се организират дори и пищни фестивали.

Плодчета Годжи Бери

Годжи Бери всъщност са изключително деликатни малки плодчета, поради което брането му е особено внимателно – извършва се само на ръка, за да не се нарани фината кожица на „червените диаманти”. Най-добре е да се консумират пресни, но поради деликатността и малкия си срок на годност в свежо състояние, Годжи Бери се сушат по-често на слънце или се подлагат на механична дехидратация с помощта на топлинни потоци. На голяма надморска височина Годжи растат на свобода при естествени условия.

Известни са 2 вида - тибетско или хималайско Годжи Бери, според географския район, в който се произвеждат. Освен това през времето са се сдобили и с доста други интересни названия, като „търсач на удоволствия”, „плодовата виагра” и „скулптор на целулита”. Доказано е, че Годжи Бери ефикасно се справя с тези проблеми.

Състав и полезни вещества в Годжи Бери

Препоръчителната дневна доза консумация на Годжи Бери е около 30 грама. С това минимално количество обаче, нашият организъм си набавя повече витамин С от портокалите, повече бета каротин от морковите и повече желязо от порция червено месо. Годжи Бери са буквално бомба от витамини, минерали и антиоксиданти.

Съдържат доста витамини от групата В и антиоксиданти, които предотвратяват вредното влияние на свободните радикали, които увреждат клетките в нашето тяло и предизвикват стареене. Щедрото им съдържание на полизахариди спомага за функционирането на имунната система. Годжи Бери съдържа 18 вида аминокиселини и калий.

В най-общ вид лицият съдържа: 6 основни витамина, 11 основни елемента, 22 минерала, 18 амино киселини, 8 полизахариди, 6 монозахариди, 5 ненаситени мастни киселини (линоненола и алфа-линоленова киселина, бета-ситостерол и други фитостероли), 5 каротеноиди, вкл. бета каротен, лутеин и др., а и много фенолни пигменти (антиоксиданти).

В повечето плодове на Годжи Бери има доста калций - 112 мг./100 г, калий - 1130 мг./100 г, желязо - 9 мг./100 г, цинк 2 мг./100 г, селен - 50 мкг./100 г, рибофлавин - 1.3 мг./100 г, витамин С - между 29 и 148 мг./100 г и други. В 100 г Годжи Бери откриваме доста фитохимикали: 7 мг бета каротин, до 200 мг Зеаксантин и до 31% от теглото на пулпата полизахариди.

Избор и съхранение на Годжи Бери

Ако ви попаднат пресни и ненаранени плодове от лиций, не се колебайте и ги грабвайте веднага. Именно пресни Годжи Бери дават най-много на вашия организъм. За жалост обаче поради голямото му търсене и факта, че има много нежна външна обвивка, което го прави доста нетраен, се оказва почти невъзможно да попаднете на пресни плодчета.

Изградена индустрия за милиарди, която се занимава с отглеждане, съхраняване, обработка, пакетиране и дистрибуция на Годжи Бери. Днес в търговската мрежа може да откриете плодовете най-често пакетирани в прозрачна опаковка. Продават се в сушен вид по павилиони за ядки, има сок от Годжи Бери, екстракт и т.н. Цената на Годжи Бери остава сравнително скъпа – за 100 г плодове ще трябва да заплатите около 10 лв по будките. Все пак в сайтовете за интернет пазаруване се предлагат по изгодни оферти, като 11-12 лв за 250 г Годжи Бери.

Автор: БАЗП  Източник: gotvach.bg

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 5033

Партньори