Като цяло 43.9% от пробите на доброволци от осемнайсет европейски страни съдържат следи от химикала. Всички участници живеят в големи градове и никой от тях не е боравил директно с продукти, съдържащи глифозат в периода преди тестовете.
Глифозатът се използва интензивно в земеделието, но и в парковете и обществените пространства, на железопътните линии и в градините. Също така е от решаващо значение за отглеждане на генетично модифицирани (ГМ) култури, много от които са модифицирани, за да са резистентни на глифозат.
Най-големият му производител е "Монсанто", който го продава под търговското име Roundup. В световен мащаб през 2011 г. около 650 000 тона от продукти, съдържащи глифозат, са били използвани, а прогнозите сочат, че употребата ще се удвои до 2017 година.
Последните проучвания предизвикаха сериозни опасения свързани с безопасността на глифозата, с фокус върху неговото влияние върху здравето на хората, най-вече на хормоналната система, както и за неговото въздействие върху околната среда.
Глифозат базираните хербициди имат различни нива на токсичност, но могат да бъдат фатални при хората. При по-ниски дози са токсични за човешките клетки, включително за плацентните и ембрионалните клетки. Съществуват и доказателства, че може да наруши функциите на човешкaта ендокринна система, което да предизвика необратими ефекти на определени етапи от живота, например по време на бременност.
Безопасността на глифозата трябваше да бъде преоценена в Европейския съюз през 2012 г, но ЕС отложи прегледа за 2015 г.
Въпреки широката употреба, присъствието му в храните и водите рядко се проверява от контролните органи, а в България – изобщо, алармират от "За Земята".
Правителствата трябва незабавно да предприемат решителни стъпки за увеличаване на мониторинга, за да сме сигурни, че не сме изложени на риск. Държавни органи са длъжни спешно да намалят излагането на населението си на глифозат и да защитят човешкото здраве и околната среда, настояват от природозащитната организация.
"Тези резултати доказват, че ние сме изложени на въздействието от глифозата в ежедневието си, а дори не знаем от къде идва, колко е разпространен в заобикалящата ни среда и какво причинява точно на телата ни," коментира Ивайло Попов от "За Земята". Според него фактът, че хората от градовете имат този "убиец на плевели" в телата си, показва, че се прекалява с употребата му.
Особено обезпокоително е, че компании като "Монсанто" са подали заявления в Европа да се отглеждат генетично модифицирани култури, които неминуемо ще доведат до още по-високо използване на този хербицид в бъдеще. В момента четиринадесет глифозат резистентни генетично модифицирани култури очакват одобрение за отглеждане в Европейския съюз. Някои изчисления показват, че ако те се разрешат, употребата на глифозат може да се увеличи до 800%
В Европа глифозатът е широко използван от земеделските производители срещу плевелите преди засаждане, или преди покълването на семената. Понякога се пръска върху зърнени култури, маслодайна рапица, царевица и слънчоглед преди прибиране на реколтата, за да се изсуши тя. Това е най-използваният хербицид върху обработваемите земи във Великобритания, използван е и на 39% от земеделските земи в Германия, а нивата на употребата му в Европа растат. За България "За Земята" не е успяла да получи данни.
Какво е глифозат?
Глифозатът (N-(phosphonomethyl)glycine) е системен, широкоспектърен хербицид, който действа като блокира ензим, отговорен за създаването на протеини в растенията. Това означава, че той е токсичен за всяко растение, което не е генетично модифицирано, за да издържи на веществото.
Употребата на глифозат за убиване на плевели е била патентована от "Монсанто" през 1970 г. и търговската марка Roundup на компанията става най-продаваната. Глифозатните хербициди съдържат и други съставки, включително повърхностно активни вещества за подобряване усвояването им от растенията.
Монсанто е отговорна за около половината от всички хербициди, съдържащи глифозат, продадени по целия свят, наред с други компании, включително Синджента, БАСФ, Байер и Дау, които разпространяват техните собствени продукти глифозат. Значителен дял от пазара на Монсанто идва от земеделските производители, които са задължени да използват Roundup Ready хербицида върху Roundup Ready генетично модифицирани (ГМ) култури.
Последиците за здравето
Данни от опити с животни показват, че когато се консумира глифозат, 15-30% от него се абсорбира в тялото. Той може да бъде намерен в кръвта и телесните тъкани. Може да премине през плацентата по време на бременност. Една малка част може да се разгради до киселина – aminomethyphosphonic acid (AMPA). Установено е, че АМРА е дори по-токсична за хората от глифозата. Един процент от глифозатa остава в тялото една седмица след експозиция.
Тъй като глифозат е толкова широко използван, повечето хора са изложени на това редовно.
Тъй като глифозатът оказва влияние върху човешката хормонална система, излагане на каквото и да е ниво представлява потенциална заплаха за здравето.
Глифозат и АМРА са показали, че са "генотоксични" - те пречат на способността на клетките да копират точно ДНК и да се възпроизвеждат, което води до потенциални генетични мутации и повишен риск от рак. В района Чако в Аржентина, където се отглежда соя например, честотата на ракови заболявания се е увеличила четири пъти през последното десетилетие.
Екологични последици
Глифозатът е предназначен да убива растенията, затова и той може да има пагубен ефект върху дивата природа, да доведе до намаляване на биоразнообразието на обработваемите земи и да унищожи източниците на храни за птици и насекоми.
Наред с прякото въздействие върху растенията е установено, че глифозатът се отмива от почвата в реки, потоци и подпочвени води, както и в съседни засадени растения. Глифозатът оказва влияние и върху почвения химичен състав.
Коментари